הקו המהיר

חברת הסעות בפריסה ארצית

רכילות באוטובוס, עד כמה זה נורא?

כל מי שנסע אי פעם בחייו באוטובוס, או לפחות פעם אחת לפני עידן הטלפונים החכמים, יודע – שיחות פרטיות בין הנוסעים הן עניין שכיח.

בין אם מדובר על מישהו שאתם מכירים ובים אם זה מישהו שהכרתם בנסיעה, אתם לא לבד באוטובוס ויש עוד כמה אנשים ששומעים כל מה שאתם אומרים. אז מה יכול לקרות אם יתפסו אתכם מרכלים?

 

לשון הרע באוטובוס – יש דבר כזה?

רכילות באוטובוס, אם היא עוסקת באמירות שליליות אודות אדם כלשהו, יכולה להיחשב לשון הרע בהחלט ואף לגרור תביעת לשון הרע בעקבותיה.

לראיה, נהגי אוטובוס נתבעים, כך נראה, על ימין ועל שמאל כאשר הם מאבדים את שלוות הנפש שלהם ופונים לנוסעים שלהם באופן מעליב, פוגעני תוקפני ומאשים.

לעיתים קרובות, התובעים גם זוכים ואז הם יכולים לקבל פיצויים מהנהג עצמו ואף מן החברה המעסיקה את הנהג.

 

בין לשון הרע לבין רכילות

חוק לשון הרע מיועד להגן על כל אזרח ישראלי מפני השמצה, שעלולה לפגוע בכבודו, במשרתו, בביטחונו האישי ועוד. יחד עם זאת, החוק בישראל מספק הגנה גם לחופש הביטוי ולכן קיים קונפליקט תמידי בין השנים.

משום כך, כדי שרכילות באוטובוס לא תיחשב לשון הרע צריכים להתקיים כמה תנאים, או חלק מהם:

  1. אף אחד לא שמע את הדברים מלבד אדם אחד, איתו התנהלה השיחה באופן פרטי
  2. הדברים נאמרו בתום לב ולא מתוך כוונה לפגוע
  3. הדברים שנאמרו היו אמת וניתן להוכיח את זה
  4. הדברים שנאמרו הם בעלי עניין ציבורי ויתכן שיש תועלת ציבורית בפרסום הדברים
  5. הדברים פורסמו באמצעי תקשורת על ידי עיתונאי במסגרת תפקידו

 

במילים פשוטות, רכילות שנאמרה במהלך נסיעה באוטובוס, תיחשב לשון הרע אם היא נאמרה באופן שנוסעים רבים שמעו את הדברים, אם היא נאמרה מתוך כוונה לפגוע, אם נאמרו דברישקר, שאין בהם עניין לציבור.

 

כיצד יש להתגונן מפני תביעת דיבה

אם בכל זאת איתרע מזלכם והוגשה נגדכם תלונה במשטרה, או תביעת דיבה, תוכלו להתגונן ראשית כל בעזרת עו"ד מתאים, שיש לו ידע וניסיון בתביעות לשון הרע. שנית, תצטרכו להוכיח באמצעים קבילים בפני בית המשפט כי הדברים נאמרו בתום לב וללא כוונה לפגוע, או לחילופין, כי הדברים נאמרו מתוך עניין ליידע את הציבור בנושא חשוב ובתנאי שיש אפשרות להוכיח כי הדברים שנאמרו הם דברי אמת.

 

לסיכום

כל אמירה שמפורסמת או נאמרת בפלטפורמה ציבורית, בין אם זה פוסט באינטרנט, או שיחה ערה באוטובוס הומה אדם, עלולה להיחשב לשון הרע בתנאים מסוימים לפי ההלכה היהודית וכן לפי החוק הישראלי, הנשען במידה רבה על ההלכה היהודית ולכן העצה הטובה ביותר היא להימנע ככל האפשר משיחות ופרסומים כאלה, או לפנות לעו"ד מתאים, אם הדברים הגיעו לכדי תביעה משפטית.

 

מה היה לנו עד עכשיו?